Tarikh : 20 MEI 2018 (AHAD)
Masa : 10.00 pagi - 11.00 pagi
Lokasi : Bilik Latihan PI1M Pekan Tampin
Peserta : 2 orang

 

Tujuan 
Mengajar para pelajar cara untuk mengunakan pembelajaran atas talian untuk membuat kerja-kerja sekolah yang disediakan oleh para guru secara atas talian. Tugasan-tugasan ini biasanya di beri oleh guru melalui Frog atau Cloud. Ada juga yang perlu mencari bahan pembelajaran yang dipelukan. 
Aktiviti 
Kami mengajar cara untuk login frog atau cloud. Juga cara-cara untuk mencari bahan yang diperlukan melalui google.

 

Gambar/Photo

Tarikh : 6 MEI 2018 (AHAD)
Masa : 3.00 pagi - 4.00 petang
Lokasi : Bilik Latihan PI1M Pekan Tampin
Peserta : 3 orang

 

Tujuan 
Tujuannya adalah untuk mempromosikan Dashboard kepada para pengguna Pusat Internet Pekan Tampin. Juga untuk memperkenalkan kepada pengguna berkenaan Pertandingan dan kuiz dashboard yang dijalankan.
Aktiviti 
Para pengguna di ajar cara untuk login ke dashboard, seterusnya cara untuk mengunakan aplikasi-aplikasi yang ada di dalam Dashboard. Akhir sekali kami mengajar mereka cara untuk menyertai pertandingan Kuiz dashboard.

 

Gambar/Photo 

TARIKH: 30 April 2018 (Isnin)

MASA: 8.30ptg-12.30ptg

LOKASI: Pusat Internet 1Malaysia Pekan Tampin

PESERTA:  8 orang

 

Tujuan:

Program E-Rezeki ini adalah anjuaran KKMM & Mdec oleh Pusat Internet Desa Kota Pekan. Bertujuan adalah untuk mengajak dan seterusnya mengajar orang ramai cara untuk mendapatkan pendapatan sampingan dengan menggunakan laman E-Rezeki.

Aktiviti:

Warga komuniti yang datang dia ajar cara berdaftar dengan E-Rezeki agar boleh mendapat pendapatan sampingan. Pihak PID Kota memberi taklimat apa itu e-rezeki dan melakukan pendaftaran e-rezeki kepada semua ynag hadir.

Gambar/Photo

Tarikh : 5 MEI 2018 (SABTU)
Masa : 3.00 pagi - 5.00 petang
Lokasi : Bilik Latihan PI1M Pekan Tampin
Peserta : 2 orang

 

Tujuan 
Taklimat ini diadakan bertujuan untuk memberi peluang kepada para lepasan SPM peluang untuk mendapat tempat di Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) ataupun Kolej UNITI Port Dikson. Selain dari itu, para pelajar juga diberi peluang untuk melanjutkan pelajaran dengan mendapatkan bantuan kewangan dari Tabung Yayasan Negeri Melaka (TAPEM) ataupun Yayasan Negeri Sembilan.
Aktiviti 
Para pelajar yang berminat untuk mendapat tempat di tempat-tempat berikut perlu menyediakan keperluan-keperluan yang diperlukan untuk mengisi borang permohonan. Selain daripada itu, mereka juga diberi tahu cara untuk mendapatkan bantuan daripada yayasan bagi mendapatkan bantuan kewangan.

 

Gambar/Photo

TARIKH: 27 April 2018 (Jumaat)

MASA: 10.30ptg-12.30ptg

LOKASI: SMK Tuanku Abdul Rahman, Gemas.

PESERTA:  177 orang

 

Tujuan:

Tujuan program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada para pelajar sekolah bagaimana untuk menjadi penguna internet yang bijak mengunakannya. Selain daripada itu, para pelajar juga didedahkan kepada bahayanya tanpa pengawasan. Perkara lain tujuan program ini adalah untuk melahirkan pengguna yang bijak, dan seterusnya meningkatkan penggunaan  sosial media dengan betul. Juga dalam masa yang sama mempromosikan kewujudan PI1M.

Aktiviti:

Aktiviti-aktiviti yang dilakukan sepanjang program dijalankan adalah taklimat-taklimat advokasi KDB. Perkara yang disentuh antaranya Check Your Label, Online Grooming, Hak dan Tanggungjawab Pengguna dan lain-lain lagi. Juga murid ditunjukakan dengan video-video KDB. Selepas taklimat dijalankan pelajar diberi Kuiz dan pemenang akan mendapat cenderama daripada kami.

Gambar/Photo