Slide3

Tarikh            : 05 Ogos 2018 (Ahad)

Masa              : 8am-2pm

Lokasi           : Perkarangan Pusat Internet Pekan Tampin

Peserta          : 130 Orang

 

Tujuan:

Hari terbuka adalah aktiviti tahunan yang dilakukan setiap tahun oleh setiap Pusat Internet yang ada. Aktuviti tahunan ini diadakan adalah bertujuan untuk mengeratkan silatulrahim antara komuniti-komuniti setempat. Dalam masa yang sama memperkenalkan lagi Pusat Internet Tampin. Selain itu, turut memperkenalkan aktiviti yang diadakan seperti kelas-kelas komputer untuk semua, dan memperkenalkan aplikasi dashboard kepada semua.

 

Aktiviti-Aktiviti:

-Penerangan & Kuiz Advokasi.

Memberi penerangan berkenaan KDB, Online Grooming, Sebenarnya.my dan pelbagai lagi taklimat yang dapat memberi kesedaran kepada orang ramai dalam menggunakan apa sahaja perkhidmatan atas talian. Selepas taklimat, para pengunjung di beri kuiz berkaitan dengan sebenarnya.my dan mendapat barangan cenderamata sebenarnya.my.

 

-Taklimat Dashboard.

Para pengunjung hari terbuka diberi pendedahan berkenaan satu aplikansi yang telah dilancarkan sejak tahun 2016 oleh pihak TM untuk para pengguna Pusat Internet. Aplikasi ini adalah untuk memudahkan orang awam untuk berhubung dan menyampaikan hebahan kepada orang ramai. Selain itu, para pengunjung juga diberi tahu berkenaan Pertandingan Kuiz Dashboard yang dijalankan secara bermusim dengan hadiah-hadiah menarik yang disediakan. Selepas itu para pengunjung juga dimaklumakan dengan pertandingan Kuiz Dashboard peringkat Pusat Internet dan juga permainan Hidden Quick Quiz selepas taklimat Dashboard dijalankan.

>Kuiz Dashboard

Selepas taklimat diadakan para pengunjung di beri satu kuiz yang perlu di jawab dalam bentuk subjektif dan juga objektif. Kesemua soalan adalah berkaitan dengan dashboard. 

>Hidden Quick Quiz

Para pengunjung diberi 1 lagi aktiviti yang menarik dimana mereka diminta untuk mencari kad-kad yang telah disembunyikan terlebih dahulu oleh petugas. Pada kad tersebut terdapat lambang-lambang yang ada didalam aplikasi dashboard. Sesiapa yang menjumpai kad tersebut yang betul perlu menjawab apakah nama untuk lambang tersebut. 

Para pemenang akan mendapat hadiah berbentuk toaster dan juga dapur gas.

Tarikh            : 24 Julai 2018 (Selasa)

Masa              : 9am-12pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Peserta          : 30 Orang

 

Tujuan:

 Menngajar para peserta Pertubuhan Perbadanan Perempuan (WI) berkenaan etika kursus pentadbiran. Yang mana mereka didedahkan dengan cara yang betul untuk mentadbir sesebuah organisasi sama ada untuk pertubuhan/persatuan mahupun untuk perniagaan.

Aktiviti:

Para peserta WI diberi pendedahan dan taklimat oleh penceramah yang dijemput oleh mereka. Selepas ceramah dan berlakunya soal jawab bersama penceramah.

Tarikh            : 14 Julai 2018 (Sabtu)

Masa              : 3pm-5pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Peserta          : 2 Orang

 

Tujuan:

Agar mereka lebih mengetahui cara untuk membuat jadual yang ,mudah dengan menggunakan Microsoft Word. Ini dapat mengajar mereka yang bahawa Microsoft Word juga menyediakan cara untuk membuat jadual yang mudah tanpa mengunalan Excel.

Aktiviti:

Pengguna mulanya di beri penerangan ringkas untuk mengunakan Table untuk memnbuat jadual. Seterusnya , mereka diberi latihan untuk membuat jadual seperti mana yang telah diajar. Ini dapat memberi mereka pendedahan agar dapat lebih memahami pengajaran yang diajar.

Tarikh            : 15 Julai 2018 (Ahad)

Masa              : 3pm-5pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Peserta          : 2 Orang

 

Tujuan:

Untuk memberi mereka lebih pemahaman dalam membuat jadual.

Aktiviti:

Mereka di minta untuk menyambung semula latihan yang diberikan pada kelas yang sebelumnya. Juga, mereka diberi satu lagi latihan berkenaan jadual agar mereka lebih memahami pengajaran yang diberikan.

Tarikh            : 9 Julai 2018 (Isnin)

Masa              : 3pm-5pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Peserta          :  Orang

 

Tujuan:

Mengajar para pelajar sekolah untuk menyiapkan kerja sekolah yang diberikan kepada mereka, yang mana mereka perlu mencari maklumat yang diperluikan di dalam Internet. Juga membantu sesetengah mereka menggunakan Power Point untuk menyelesaikan kerja sekolah mereka.

Aktiviti:

Para pelajar perlu mencari bahan untuk Folio Muzik dan Juga Geografi mereka didalam internet seterusnya membuat bahan yang di cari kedalam Power Point untuk diberikan kepada guru mereka.