TARIKH: 21 March 2018 (RABU)

MASA: 9.00ptg-1.00ptg

LOKASI: PI1M Pekan Tampin

PESERTA:  35 orang

Tujuan:

Program ini dijalankan dengan kerja sama KEMAS Gemencheh. Tujuan program ini ada untuk mengisi masa lapang kanak-kanak pada cuti sekolah dengan aktiviti yang menguji minda serta menggalakkan komuniti setempat berhubung mengeratkan ukhwah.

Aktiviti 

Pelbagai aktiviti menarik yang dijalankan untuk para pelajar sekolah. Antaranya yang dijalankan adalah Dam Gergasi, Kahoot Dashboard, Puzzle Online, KDB word search, dan mewarna kanak-kanak. Terdapat pelbagai hadiah dan cabutan bertuah yang disediakan. Makan tengah hari telah disediakan oleh pihak KEMAS.

Gambar/Photo

TARIKH: 17 March 2018 (Sabtu)

MASA:      9.30ptg-12.30ptg

LOKASI:  PI1M Pekan Tampin

PESERTA:  1 orang

Tujuan:

Memberi peluang kepada usahawan tempatan mengembangkan perniagaan beliau serta menggunakan kemudahan yang disediakan kerajaan. Seterusnya memberi penerangan bagaimana untuk membuat penyediaan kertas dengan format yang betul dan juga memberi penerangan saluran-saluran yang betul untuk mengembangkan perniagaan.

Aktiviti 

Mereka diberi penerangan berkenaan cara membuat kertas kerja dan memberi bahan-bahan yang berkaitan.

Gambar/Photo

 

 

TARIKH: 04 March 2018 (Ahad)

MASA: 3.00ptg-5.00ptg

LOKASI: PI1M Pekan Tampin

PESERTA:  9 orang

 

Tujuan:

Kelas ini dihadiri oleh 9 orang ahli komuniti PI1M. Tujuan kelas ini adalah untuk mengajar mereka cara untuk membuat resume dengan betul. Seterusnya mengajar cara, pengisisan dan bentuk yang betul untuk membuat resume.

Aktiviti 

Pengguna diberi penerangan cara untuk mebuat resume dengan cara yang betul dan pengisiannya. Selepas penerangan mereka diminta untuk membuat resume meraka. 

 Gambar/Photo

TARIKH: 11 March 2018 (Ahad)

MASA: 9.30ptg-12.30ptg

LOKASI: PI1M Pekan Tampin

PESERTA:  5 orang

Tujuan:

Kelas ini dihadiri oleh 5 orang ahli komuniti PI1M. Tujuan kelas ini adalah untuk mengajar mereka cara membuat pembentangan dengan menggunaankan aplikasi lain selain Power Point. Dimana mereka diajar untuk membuat secara online menggunakan PREZI.

Aktiviti 

Mereka diminta untuk membuat pembentangan berkaitan dengan perniagaan yang mereka ada. 

Gambar/Photo

 

TARIKH: 03 March 2018 (Sabtu)

MASA: 3.00ptg-5.00ptg

LOKASI: PI1M Pekan Tampin

PESERTA:  8 orang

 

Tujuan:

Kelas ini dihadiri oleh 8 orang ahli komuniti PI1M. Tujuan kelas ini adalah untuk memberi pendedahan cara mengedit video dengan menggunakan movie maker.

Aktiviti 

Para pelajar diberi penerangan berkenaan cara menggunakan movie maker, seperti butang-butang yang ada, cara untuk mengabung video, dan sebagainya. Selepas melakukan penerangan, mereka diminta untuk melakukan edit video mereka sendiri dan video mereka di post di dalam facebook.

Gambar/Photo