Tarikh            : 28 MAC 2019 (Khamis)

Masa              : 0800am-0100pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Bilangan       : 180 Orang

TUJUAN:

Bagi menyatukan komuniti setempat dengan agensi-agensi setempat. Pelbagai aktiviti-aktiviti yang menarik yang tersedia. Jemputan yang turut hadir bagi merasmikan majlis adalah wakil YB Adun Repah dan majlis penutup oleh Penolong Pegawai Daerah Tampin.

AKTIVITI:

Program ini dijalankan dengan pelbagai aktiviti menarik. Antara aktivti yang dijalanka adalah:

Tarikh            : 26 MAC 2019 (Selasa)

Masa              : 0700pm-0400pm

Lokasi           : Dewan Bestari, SMK Syed Idrus

Bilangan       : 70 Orang

TUJUAN:

Program motivasi ini dijalankan terbuka buat semua pelajar sekolah agar mereka lebih bersemangat untuk belajar. Juga dalam masa yang sama memberi mereka cara semangat pemimpin dalam diri mereka. Program ini dijalankan dengan kerjasama Jabatan Penerangan Daerah Tampin. Menjemput Imam Muda Nasrul.

AKTIVITI:

Para pelajar didedahkan mendengar ceramah motovasi yang diberi oleh Imam Mudah Nasrul. Juga menjalankan aktiviti-aktiviti sampingan seperti kumpulan dinamik.

Tarikh            : 02 FEB 2019 (SABTU)

Masa              : 0300pm-0500pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Bilangan       : 8 Orang

 

TUJUAN:

Mengajar mereka kemahiran-kemahiran Microsoft Word(MW) dan menerangkan mereka KDB. Sebenarnya.my dengan bertujuan agar mereka tidak mudah menyebarkan sesuatu yang tidak sah.

AKTIVITI:

Mereka membuat latihan jadual yang telah diajar kelas sebelum ini. Bagaimanapun sebelum kelas bermula, mereka didedahkan dengan KDB (Sebenarnya.my) kepada mereka. 

Tarikh            : 16 MAC 2019 (SABTU)

Masa              : 0300pm-0500pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Bilangan       : 6 Orang

TUJUAN:

Mengajar pengguna menggunakan internet dengan mudah dan mengenalkan mereka enjen carian yang ada. Juga mengajar mereka bahaya penipuan atas talian.

AKTIVITI:

Pengguna diberi penerangan berkaitan penggunaan ejen carian. Seterusnya, menyuruh mereka membuat carian maklumat-maklumat yang diberikan kepada mereka agar mereka biasa dalam penggunaan internet. Juga dalam masa yang sama, menyedarkan mereka penipuan-penipuan atas talian yang sering berlaku agar mereka lebih berhati-hati dalam menggunakan internet.

Tarikh            : 23 FEB 2019 (SABTU)

Masa              : 0300pm-0500pm

Lokasi           : Pusat Internet Pekan Tampin

Bilangan       : 6 Orang

Tujuan:

Untuk memberi kesedarang berkenaan penggunaan komputer seterusnya mengurangkan jumlah buta IT dengan membantu komuniti setempat mepelajari asas komputer.

Aktivit:

Mereka diajar cara-cara membuat jadual dengan menggunakan Microsoft Word. seterusnya mereka diajar asas menaip dengan menggunakan website Fast Typing. Bertujuaan untuk mengajar mereka lebih mengenal dengan papan kekunci.